9.01.2019_A.Halicki_P.Zalewski_big.png

"Żądamy ujawnienia informacji o szczegółach środowej rozmowy prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego z wicepremierem Włoch Matteo Salvinim" - powiedzieli na konferencji prasowej Andrzej Halicki i Paweł Zalewski.

Salvini, który jest też szefem MSW Włoch i liderem prawicowej partii Liga, przebywa w środę z wizytą w Warszawie na zaproszenie szefa MSWiA Joachima Brudzińskiego. W czasie jego wizyty zaplanowane jest między innymi spotkanie z Jarosłąwem Kaczyńskim.

Wiceprzewodniczący Klubu Andrzej Halicki na środowej konferencji prasowej w Sejmie zażądał ujawnienia szczegółów rozmowy Kaczyńskiego z Salvinim.

"Prezes Kaczyński nie był gotów do poinformowania publicznie, o czym rozmawiał z liderem Ligi Północnej, a wiemy doskonale, że Matteo Salvini jeździ po Europie i montuje antyunijną, antyeuropejską międzynarodówkę" - oświadczył Andrzej Halicki. Jego zdaniem, Kaczyński boi się ujawnienia, że "Polexit poprzez rozbicie UE był tematem tej rozmowy".

Poseł Halicki zwracał uwagę, że choć Jarosław Kaczyński spotkał się urzędującym wicepremierem Włoch, to rozmowa polityków z pewnością nie dotyczyła spraw rządowych, tylko partyjnych i politycznych.

"Stanowisko PiS musi być oczywiste: czy odrzuca sposób, w jaki Matteo Salvini opisuje swoje najważniejsze wyzwania, czyli +rozbicie bunkra europejskiego+, czy Jarosław Kaczyński podpisuje się pod tym programem?" - pytał poseł Halicki. "Jedno stanowisko musi być wreszcie zaprezentowane Polakom, bo przed nami kluczowa decyzja o naszej przyszłości" - dodał.

Paweł Zalewski mówił o tym, że przyszłość Polski jest ściśle związana z przyszłością Europy. Matteo Salvini informuje opinię publiczną, że przystępuje do realizacji planu ponurego dla tych, dla których solidarność europejska i praworządność są kluczowe.

"Dla Jarosława Kaczyńskiego, dla którego Polexit jest głównym celem - Salvini jest w świetnym partnerem, jest świetnym sojusznikiem. Nic dziwnego, że do tego spotkania dzisiaj dochodzi i nic dziwnego, że Jarosław Kaczyński boi się odpowiedzieć opinii publicznej w Polsce jakie są cele tego spotkania" - mówił Paweł Zalewski.

"Dzisiejsze spotkanie potwierdza, że Jarosław Kaczyński chce zrealizować Polexit - widać, że szuka nowych możliwości - taką możliwością jest zbudowanie międzynarodówki, która zniszczy Unię Europejską od wewnątrz, a człowiekiem, który stoi za tym ponurym planem i wielkim nieobecnym tego spotkania jest Władimir Putin" - powiedział były europoseł Paweł Zalewski.