c_710_0_16777215_00_images_kppo3_aktualnosci_2017_lipiec_2017_26.07.2017_.Schetyna_big.png

Przewodniczący Platformy Obywatelskiej Grzegorz Schetyna zaapelował do prezydenta Andrzeja Dudy, by w związku ze środowym stanowiskiem Komisji Europejskiej, przygotował projekt zmian w ustawie o ustroju sądów powszechnych. Jednocześnie zadeklarował przy tym gotowość współpracy w tej sprawie.

Grzegorz Schetyna, odnosząc się do stanowiska unijnego komisarza Franza Timmermansa wskazał, że "jest to ważny sygnał potwierdzający ostrzeżenia, które płyną z Brukseli odnośnie oceny decyzji prawnych polskiego rządu i polskiego parlamentu. Wydaje się, że decyzja o dwóch wetach prezydenta Dudy zmienia tę sytuację, ale - jak słyszeliśmy - nie do końca. Bardzo wyraźnie widzimy, że sprawa ustawy o ustroju sądów powszechnych wraca i ona będzie rozpatrywana w Komisji Europejskiej".

Jak poinformował Przewodniczący, wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej "dał bardzo wyraźny sygnał Polsce, by zmienić kształt noweli ustawy o ustroju sądów. Nie mam zbyt dużej wiary, że zrobi to polski rząd, polska premier, więc uważam, że w tej sytuacji, wychodząc naprzeciw także tym dziesiątkom tysięcy Polaków na protestach w ostatnich dniach, na ulicach polskich miast, to prezydent Duda powinien mieć inicjatywę i w ramach przygotowania dwóch nowych projektów ustaw: o Krajowej Radzie Sądownictwa i o Sądzie Najwyższym, powinien także - i takie jest moje oczekiwanie - poprawić tę ustawę o ustroju sądów powszechnych".

Przewodniczący zauważył, że inicjatywa Andrzeja Dudy byłaby odpowiedzią na "wielkie wyzwanie i prośbę o trzecie weto", które formułowali Polacy protestujący na ulicach wielu polskich miast. "Pokazałaby również, że możemy rozmawiać w nowej sytuacji i w nowy sposób i takie zachowanie jest oczekiwane przez Komisją Europejską" - dodał.

Grzegorz Schetyna przestrzegał, że groźba uruchomienia art. 7 Traktatu o UE jest dla naszego kraju niebezpieczna. "Rząd nie może zatykać uszu, uważając że nic się nie stało. Stało się coś poważnego i trzeba podjąć kroki, by wyjść z tej trudnej sytuacji" - podkreślił.