24.06.2015_Kropiwnicki_big.png

Sejmowa Komisja Odpowiedzialności Konstytucyjnej przyjęła w środę sprawozdanie z przeprowadzonego postępowania wraz z wnioskiem o pociągnięcie do odpowiedzialności konstytucyjnej Zbigniewa Ziobry - poinformował przewodniczący komisji Robert Kropiwnicki.

"Komisja odpowiedzialności konstytucyjnej przyjęła sprawozdanie w sprawie pociągnięcia Zbigniewa Ziobry przed Trybunał Stanu i zakończyła pracę nad tym wnioskiem. Teraz decyzję będzie podejmował Sejm" - powiedział w środę po posiedzeniu komisji jej szef Robert Kropiwnicki. Jak dodał, za przyjęciem sprawozdania było 8 posłów, 5 było przeciw.

Robert Kropiwnicki podkreślił, ze "sprawozdanie komisji stanie się tak naprawdę aktem oskarżenia, które zostanie przekazane przez Sejm do Trybunału Stanu".

Poseł Robert Kropiwnicki powiedział, że komisja uznała, iż 6 z 8 zarzutów stawianych Zbigniewowi Ziobrze przez wnioskodawców, jest zasadnych. "Znaleźliśmy dowody i argumenty na to, że zarzuty są zasadne" - powiedział poseł. Jak mówił, przesłanki, które kierowały członkami komisji przy podejmowaniu decyzji w sprawie Ziobry, dotyczyły m.in. przekroczenia uprawnień i nieuprawnionego nacisku Ziobry na prokuratorów.

"Posłowie komisji uznali, że jest niedopuszczalne, kiedy minister sprawiedliwości kreuje się na superministra i chce wpływać na prokuraturę, na pracę policji, CBA i innych służb, po to, żeby wykorzystywać te działania w celach politycznych" - powiedział Kropiwnicki na konferencji prasowej w Sejmie.